Scheidsrechters

Over het fluiten bij MHC Udenhout
Bij MHC Udenhout zijn alle leden vanaf 13 jaar verplicht om zich één of meerdere keren per seizoen in te zetten als scheidsrechter. Alle leden die 15 jaar ouder zijn bij aanvang van het seizoen, zijn verplicht om zo snel mogelijk hun scheidsrechters kaart te halen, zowel vanuit MHC Udenhout als vanuit de KNHB.

Informatie voor scheidsrechters
Afhankelijk van de hoeveelheid scheidsrechters en jouw leeftijd, wordt je een aantal keer per seizoen ingedeeld om wedstrijden te fluiten. Hieronder vindt je welke teams je moet fluiten. Bij aanvang van het seizoen ben je:

• 13 jaar: je zult 1 tot 2 keer per seizoen worden ingezet bij de 3-tallen.
  • 14 jaar : je zult 1 tot 2 keer per seizoen worden ingezet bij de 6- of 8-tallen.
  • 15 jaar of ouder zonder kaart: je zult 1 tot 2 keer per seizoen worden ingezet bij de 6- of 8-tallen en je zult opgeroepen worden om je kaart te halen.
  • 15 jaar of ouder met kaart: je zult 1 tot 4 keer per seizoen worden ingezet bij de 11-tallen, maar in principe geen hogere teams dan waar je zelf in speelt.

Het (niet) behalen van je scheidsrechterskaart
Ben je bij aanvang van het seizoen 15 jaar of ouder, en niet in het bezit van een scheidsrechterskaart, dan word je door de arbitragecommissie automatisch opgegeven voor het clubscheidsrechtersexamen. Je hebt per jaar twee pogingen om je kaart te behalen.

Maak je echter geen zorgen! Je kunt je van te voren goed voorbereiden op het examen door middel van een e-learning en uit ervaring blijkt als je hier goed mee oefent, het examen een makkie is!

Ik vind het leuk om te fluiten en wil graag beter worden
De arbitrage is altijd op zoek naar gemotiveerde scheidsrechters die graag op een hoger niveau willen fluiten, en/of meer willen fluiten per seizoen. Indien je daarin ge├»nteresseerd bent, kun je een mail sturen naar [email protected].

Wij kunnen je onder andere niveaus aanbieden die bij jou als scheidsrechter passen. Ben je goed genoeg, dan kun je ook in aanmerking komen om hogere teams dan je eigen team te fluiten. Je kunt ook begeleidt worden door ervaren bond- en clubscheidsrechters om jouw niveau nog verder omhoog te krijgen.

Wat zijn de consequenties als ik niet aan mijn verplichtingen voldoe?
Je krijgt vanuit de arbitragecommissie ruim van tevoren te horen wanneer je ingepland staat om te fluiten, en krijgt altijd de mogelijkheid om voorafgaand aan het seizoen de dagen waarop je niet kunt te communiceren. Onderstaande consequenties zijn van toepassing wanneer niet aan de verplichtingen wordt voldaan:

• Niet op komen dagen voor een fluitbeurt
    • Als je niet op komt dagen en geen vervanging hebt geregeld voor een fluitbeurt, zul je ingedeeld worden om thuis een wedstrijd te fluiten tijdens de eerstvolgende uitwedstrijd van jouw eigen team en zul je dus niet mee kunnen spelen.
    • Mocht dit niet mogelijk zijn, omdat je nog geen scheidsrechterskaart hebt, maar er op de betreffende tijd een 11-tal thuis spelen, zul je op diezelfde dag worden ingedeeld om een wedstrijd bij de jongste jeugd te fluiten.
    • Voor de teams op zondag is bovenstaande regel niet meestal uitvoerbaar, omdat bij uitwedstrijden in een bepaalde zondag geen andere wedstrijden thuis gespeeld worden. In dat geval, wordt je ingedeeld om je eigen wedstrijd te fluiten en zul je ook niet mee kunnen spelen.
    • In alle gevallen wordt bij de niet-opgedaagde scheidsrechter een boete van €10,- verhaalt zodat de invaller beloont kan worden voor zijn inzet.
  • Niet behalen van scheidsrechterskaart
    • Iedere speler die bij aanvang van het herfstseizoen 15 jaar is, is verplicht de scheidsrechterkaart te halen. Daartoe kunnen twee pogingen per jaar gedaan worden. Als je twee keer niet slaagt voor je examen, blijft er één fluitbeurt per seizoen (dus twee per jaar) staan en word je ingedeeld om twee bardiensten per seizoen (dus vier per jaar) te draaien (eventueel kunnen dit ook andere klussen voor de club zijn).

Kan ik me aanmelden om in te vallen als iemand niet aanwezig is?
Jazeker! Achter de bar ligt een reservelijst voor de barcommissie om een vervanger te regelen als dit nodig blijkt te zijn. Indien je graag op deze reservelijst wil, kun je een mail sturen naar [email protected]. Als dank voor jouw inzet en beschikbaarheid, ontvang je €10,- van de club.